Kaas-gehaktballen met ui en mosterdsaus €2,15



Kaas-gehaktballen zijn een lekkere variatie op de vertrouwde klassieke gehaktbal. Een gehaktbal is makkelijker en sneller te maken dan je mogelijk denkt! In dit recept ga ik je het uitleggen.

Mosterd is een gouden combinatie bij kaas. Maar ook bij bloemkool. Je zou in plaats van bloemkool echter ook witlof of spruitjes kunnen gebruiken.

De aardappelen kun je ook tot puree verwerken uiteraard. En ook zou je van de bloemkool en aardappelen een stamp kunnen maken als je dat lekkerder vind.

Deze website gaat over budget recepten en niet per se culinaire hoogstandjes. En sommige AVG gerechten zijn nog steeds budget vriendelijk!

Budget-tips:

  • Mocht je deze week écht te veel bloemkool over hebben dan raad ik je aan een aardappel-bloemkool puree te maken. Je kunt hier ook de stronk en bladeren van de bloemkool mee in pureren. In puree vorm eet men veel makkelijker veel bloemkool. Hou 1/3 aardappel en 2/3 bloemkool aan.
  • Restjes die je kunt gebruiken: Peterselie en bieslook zouden over het gerecht gestrooid kunnen worden.

Tips voor grote eters:

  • Maak meer aardappelen voor jezelf klaar en koop de grootste bloemkool.

Overige tips:

  • In het recept is half om half gehakt gebruikt. Varkens- of lamsgehakt is ook mogelijk. Rund en kip echter niet omdat dat te droog wordt zonder ei omdat het weinig vet bevat. In dit recept is geen ei gebruikt omdat 1 ei te veel is voor het aantal gram gehakt.
  • Kies de mosterd die jij het lekkerst vind.
  • Idem met de kaas.
  • Nootmuskaat is lekker op de bloemkool. Maar ook in de kaas-gehaktballen kun je kruiden naar hartenlust toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan chili vlokken of knoflookpoeder of wat kerriepoeder.

Kaas-gehaktballen met ui en mosterdsaus €2,15

Recipe by Chef Labecaque
Porties

1

Portie
Voorbereiding

5

minutes
Kooktijd

25

minutes
Totale tijd

30

minutes

Ingredienten

  • 4 Aardappelen

  • 1/3 Bloemkool

  • 1 ui

  • 100 gram Gehakt

  • 40 gram Kaas

  • 2 theelepels Mosterd

  • 1 tl Maizena

  • 1 el Griekse yoghurt

  • Zout & Peper

  • 1 el boter of olie

Bereiding

  • Schil de aardappelen en snij de bloemkool in stukken. Kook beiden in water met zout. Als je afwassen haat kan dit samen in één pan. Zorg dan wel dat je de aardappelen nog een keer door de helft snijd; anders is het niet gelijktijdig klaar.
  • Snij de ui in ringen. Snij de ringen die niet mooi zijn in stukjes. Deze stukjes gooien we bij het gehakt. Meng ook de kaas door het gehakt, zout en peper en kneed dit goed en maak er 2 ballen van.
  • Verwarm boter of olie en bak hier de ui ringen en gehaktballen snel bruin in op middelhoog vuur. Blijf de ballen hier bij draaien zodat ze rond blijven en niet aan de bodem plakken.
  • Als deze goed bruin zijn voeg dan een half kopje water toe. Kook de ballen met een deksel er op voor 20 minuten en blijf zo nu en dan keren.
  • Haal de ballen uit het water en voeg zout en mosterd aan het water toe. Meng de maizena met de yoghurt en voeg dit papje aan de pan toe. Verwarm de saus weer, met de ballen er in, zodat het dikker wordt.

Kosten Kaas-gehaktballen met ui en mosterdsaus:

Prijs van de ingrediënten laats bijgewerkt: 19-11-2024 (meer uitleg in de FAQ)

Aardappel220 gram€0,36Jumbo AH Plus Coop
Bloemkool1/3 stronk€0,33Jumbo AH Plus Coop
Griekse Yoghurt1 eetlepel€0,04Jumbo AH Plus Coop Aldi
Gehakt H.o.h.100 gram€0,91Jumbo AH Coop Aldi
Ui1 stuk€0,08AH Plus Coop
Kaas Jong40 gram€0,35Jumbo AH Plus Aldi
Mosterd 2 theelepels€0,02Jumbo AH Plus Coop
Maizena1 theelepel€0,01Jumbo AH Plus Coop
Zout & PeperNaar smaak€0,01Elke supermarkt
Zonnebloemolie15 ml/1 eetlepel€0,03Jumbo AH Plus Coop Aldi
Aanbiedingen en groot verpakkingen zijn niet meegenomen in de prijzen.

Delen & Bewaren