Upma, uppittu of uppumavu is een snel gerecht geserveerd als ontbijt of avondeten afkomstig uit India. Het word doorgaans gemaakt met griesmeel of rijst, maar hele granen en mais word ook wel eens gebruikt; eveneens vermicelli.
De kruiden en ingrediënten variëren per regio en per kok. Voor deze vegetarische vermicelli upma heb ik kruiden en groenten gebruikt die in Nederland goed te krijgen zijn en goedkoop zijn. Een vernederlandste versie dus.
Voor deze verslavende upma gebruik ik een techniek waar je maar één pan voor nodig hebt (hoera, minder afwas!). Deze techniek is ook sneller dan wanneer je de groenten en vermicelli apart zou koken. En er is geen olie of boter voor nodig; een stukje gezonder dus.
Het is geen moeilijke techniek; maar het kan een beetje wennen zijn de eerste keer. Je kookt de blokjes wortel en knoflook in een koekenpan in een klein laagje water. Als deze bijna klaar zijn voeg je de erwten en vermicelli toe (en overige kruiden). Voeg kleine beetjes water toe als het water opgezogen/verdampt is, en blijf roeren tot de vermicelli klaar is.
Budget-tips:
- Garam masala en paprikapoeder zijn vaak goedkoper bij de toko.
- I.p.v. pinda’s kun je ook zelf geraapte hazelnoten, walnoten of beukennootjes gebruiken.
- Restjes die je er in kunt verwerken: ui, paprika, peterselie, koriander, prei, restjes kip.
Tips voor grote eters:
- Voeg extra erwten toe. Erwten bevatten veel koolhydraten en zijn gezonder dan de vermicelli. Het zout, de kruiden en yoghurt zul je dan mogelijk ook een beetje meer moeten toevoegen naar smaak.
Overige tips:
- Ik voeg zelf altijd een flink stuk madame Jeanette peper toe, maar je kunt ook andere pepers gebruiken of pepers weglaten als je niet van pittig houd.
- Ik gebruik altijd de Griekse yoghurt met 2% vet. Deze is beter voor de lijn.
- Mocht je nog tandoori kruiden mix of madras curry kruiden in huis hebben dan kun je dit gebruiken i.p.v. de garam masala en paprikapoeder. Ook kerriepoeder in plaats van garam masala is mogelijk, maar dat verandert wél de smaak enigszins.
- Ook lekker met een gekookt of gebakken ei er bij.
Vermicelli upma €0,88
1
Portie5
minutes10
minutes15
minutesIngredienten
80 gram vermicelli
1 teen knoflook
1 bosui
60 gram erwten
80 gram wortel
1/2 eetlepel garam masala
1/2 eetlepel paprikapoeder
2 eetlepels Turkse of Griekse yoghurt
1 eetlepel pinda’s
Zout
1 theelepel chilivlokken (optioneel)
1/4 madame Jeanette peper (optioneel)
1 theelepel kokosvlokken (optioneel)
Bereiding
- Schil de wortel en snij deze in kleine blokjes. Snij de bosui in ringen. Snij de knoflook in plakjes.
- Doe de wortel, knoflook en witte delen van de bosui in een koekenpan of een wok. Voeg zout toe en water tot de groenten onderstaan. Laat dit koken.
- Als de wortel zacht is kun je de erwten en vermicelli toevoegen. Dit is ook de stap dat je chilivlokken of pepers toevoegt. Voeg weer water toe tot het onderstaat als dat nodig is.
- Laat dit allen al roerend koken tot de vermicelli gaar is. Wanneer nodig voeg dan weer kleine beetjes water toe.
- Als de vermicelli gaar is; voeg dan de garam masala en paprikapoeder toe en laat nog 2 minuten al roerend bakken.
- Zet het vuur uit en roer de yoghurt door de upma heen. Eventueel nog wat zout naar smaak. Garneer met de groene delen van de bosui, de pinda’s en eventueel kokosschaafsel, koriander of peterselie.
Kosten:
Prijs van de ingrediënten laats bijgewerkt: 05-08-2024 (meer uitleg in de FAQ)
Vermicelli | 80 gr | €0,20 | Jumbo AH Plus Aldi |
Knoflook | 1 teen | €0,05 | Jumbo AH Plus Coop Aldi |
Bosui | 1 stuk | €0,19 | Jumbo AH Plus Coop Aldi |
Erwten (diepvries) | 60 gram | €0,11 | Jumbo AH Aldi |
Wortel (winterpeen) | 80 gram | €0,14 | Jumbo AH Plus |
Garam masala | 1/2 eetlepel | €0,04 | Toko |
Paprikapoeder | 1/2 eetlepel | €0,02 | Toko |
Griekse yoghurt | 2 eetlepels | €0,08 | Jumbo AH Plus Coop Aldi |
Pinda’s | 1 eetlepel | €0,03 | Jumbo AH Plus Coop Aldi |
Chilivlokken | 1 theelepel | €0,01 | Toko |
Zout | Naar smaak | €0,01 | Elke supermarkt |