Ik denk dat we allemaal wel weten dat hutspot goedkoop is. Het is niet voor niks een Nederlandse klassieker in de boeren- en allemanskeuken. Zo ook deze Hutspot met chorizo en champignons; goed voor de portemonnee.
Ik ben écht geen fan van hutspot. Ik kom uit een huishoudschoolmoedergezin die heeft leren koken hoe het toen werd aangeleerd en niet per se de passie had voor koken (of tijd en het internet daar voor). Gewoon droge aardappelen en wortel door elkaar geprakt, een stukje rookworst of een totaal zwart geblakerd schoenzool speklapje. Geen zout, jus of poespas uiteraard. Bah droge hap.
Deze hutspot met chorizo en champignons gaat er echter wél in. Door de toevoeging van yoghurt, de kruiden en vet van de chorizo, dat samen met de uien een jus wordt is dit een prima romig Nederlands-Italiaans fusie gerecht.
Budget-tips:
- Chorizo (worst) is lang houdbaar in de koelkast. Erg geschikt om sommige gerechten toch wat meer umami te maken, zonder erg veel vlees te hoeven te gebruiken.
- Restjes die in de stamp kunnen; knolselderij, zoete aardappel, meiraapjes en andere knolgewassen.
Tips voor grote eters:
- Voeg meer aardappel en wortel toe. Dit recept is voor 380 gram aardappel + wortel. Een grote eter zou voor 500-550 kunnen gaan.
Overige tips:
- Winterpeen is doorgaans de goedkoopste wortel. Maar als je bospeen of waspeen over hebt dan kun je deze ook gebruiken.
- Ik gebruik altijd Griekse yoghurt 2% vet bij het koken. Deze is gezonder maar ook vaak goedkoper. Daarnaast kun je hem gewoon als yoghurt eten.
Hutspot met chorizo en champignons €1,69
1
Portie5
minutes15
minutes20
minutesIngredienten
220 gram aardappel
160 gram winterpeen (of andere wortel)
20 gram chorizo
1 ui
1 el yoghurt
125 gram champignons
Zout & peper naar smaak
Bereiding
- Schil de aardappelen en de wortel en snij deze in blokjes. Snij de ui in ringen; de stukjes die geen mooie ringen zijn hou je apart. Snij de champignons in dikke plakjes.
- Kook de aardappel, wortel en apart gehouden ui in water met zout.
- Bak ondertussen de ringen ui, chorizo en champignons in een pan met antiaanbaklaag op middenlaag vuur samen met 2 el water. Voeg meer water toe als het te droog wordt. Als de uien glazig zijn en de champignons niet meer rauw dan is dit klaar.
- Giet de aardappelen en wortel af en stamp dit samen met de yoghurt en eventueel wat zout.
Notities
- Gebruik Sucuk voor een halal versie.
Kosten Hutspot met chorizo en champignons :
Prijs van de ingrediënten laats bijgewerkt: 05-08-2024 (meer uitleg in de FAQ)
Aardappel | 220 gr | €0,36 | Jumbo AH Plus Coop |
Wortel | 160 gr | €0,28 | Jumbo AH Plus |
Chorizo | 20 gr | €0,24 | Jumbo |
Ui | 1 stuk | €0,08 | AH Plus Coop |
Griekse Yoghurt | 1 el | €0,04 | Jumbo AH Plus Coop Aldi |
Champignons | 125 gr | €0,68 | Jumbo AH Plus Coop |
Zout | Naar smaak | €0,01 | Elke supermarkt |