Deze Aardappel en Bloemkool Curry heet ook wel Aloo Gobi, aloo gobhi of alu gobi en is een curry gerecht uit India wat bestaat uit Aloo (aardappel) en Gobi (Bloemkool). 2 ingrediënten die hier aan de bomen groeien (nuja, grond). Als je niet zo’n fan bent van de Nederlandse AVG versie aardappel-gekookte bloemkool-vlees dan is dit zeker een aanrader.
Voor echte curry’s moet je uiteraard in India zijn. Dit is een budget versie waardoor sommige kruiden achterwege zijn gelaten die hier prijzig zijn. Ook gebruik ik sowieso voor alle recepten op deze website een vast setje kruiden; zo eindig je niet met honderden potjes die je maar éénmaal geopend hebt.
Budget-tips:
- De stronk en bladeren van bloemkool kun je ook eten. Deze in een stoofpot zoals dit verwerken is dan ook ideaal. De mooie roosjes kun je dan bij een andere maaltijd eten.
- Restjes die je er in kunt verwerken; erwten, sperziebonen, koriander, paprika, kippen- of rundvlees.
Tips voor grote eters:
- Voeg een extra aardappel en een beetje rijst toe per grote eter.
Overige tips:
- Kerrie of curry madras kruiden kunnen hier ook gebruikt worden. Gebruik dan niet de kurkuma.
- Schijfjes komkommer smaken hier ook prima bij.
- Je kunt dit ook met pita brood of Turks brood eten i.p.v. rijst. Eigenlijk horen er verse papadums bij maar dat is niet zo goed voor het budget helaas.
- Een pepertje kan hier ook door heen als je van pittig houd!
Aardappel en Bloemkool Curry €1,45
2
porties5
minutes30
minutes35
minutesIngredienten
220 gram aardappelen
450 gram bloemkool
2 tomaten
150 gram rijst
1 ui
2 eieren
1 tl garam masala
75 gram Griekse of Turkse yoghurt
2 tenen knoflook
1 tl kurkuma
Zout naar smaak
1 el zonnebloemolie
Bereiding
- Schil de aardappelen. Snij de bloemkool in stukken, de ui in snippers en de knoflook in plakjes en de aardappel in blokken.
- Kook de aardappelen en bloemkool samen in 1 pan, schoongewassen eieren kun je ook er bij doen om te koken. Kook de rijst apart.
- Bak de ui en knoflook aan in wat olie, als deze glazig zijn voeg dan de aardappelen en bloemkool toe. Bak dit nog even door tot de aardappel wat bruint en voeg zout, kurkuma en garam masala toe. Roer dit goed door.
- Voeg de yoghurt en de tomaten toe. Blijf het verwarmen tot de tomaten half-gaar zijn. Ze mogen ook rauw blijven.
- Serveer met de rijst en eieren.
Kosten van de Aardappel en Bloemkool Curry:
Prijs van de ingrediënten laats bijgewerkt: 19-11-2024 (meer uitleg in de FAQ)
Aardappel | 220 gram | €0,36 | Jumbo AH Plus Coop |
Bloemkool | 450 gram (1/2) | €1,00 | Jumbo AH Plus Coop |
Tomaten | 2 stuks | €0,45 | Jumbo |
Rijst | 150 gram | €0,24 | Jumbo, Toko |
Ui | 1 stuk | €0,08 | AH Plus Coop |
Eieren | 2 stuks | €0,42 | Jumbo Coop |
Garam masala | 1 tl | €0,04 | Toko |
Griekse Yoghurt | 75 gram | €0,15 | Jumbo AH Plus Coop Aldi |
Knoflook | 2 tenen | €0,10 | Jumbo AH Plus Coop Aldi |
Kurkuma (Koenjit) | 1 tl | €0,02 | Toko |
Zout | Naar smaak | €0,01 | Elke supermarkt |
Zonnebloemolie | 15 ml/1 eetlepel | €0,03 | Jumbo AH Plus Coop Aldi |