Zure Roggesoep €2,07



Zure Roggesoep is gebaseerd op het Poolse gerecht Żurek. Een voedzame en smakelijke maaltijdsoep die vaak met Pasen gegeten word.

Het zure van de Zure Roggensoep komt van zakswas; water waarin roggemeel gefermenteerd is. Het roggemeel en water word enkele dagen op een warme plek gezet waardoor de melkzuurbacteriën en azijnzuurbacterien en gisten die van nature in het roggemeel voorkomen gaan fermenteren. Dit levert een zure smaak op.

Dit fermentatie proces kan mis gaan als je niet weet hoe het moet. Helaas heeft nog nooit iemand het mij voorgedaan, dus ik koop het kant en klaar in de Poolse supermarkt.

In de soep hoort eigenlijk Kielbasa, een Poolse witte worst. Als deze kunt kopen is dit écht een aanrader!

Budget-tips:

  • De Zure Roggesoep kun je invriezen als je het gekookt ei er uit laat. Hierdoor kun je als je alleen bent dus ook een voorraad maken.
  • Restjes die je in de soep kan doen; bieslook, peterselie, meiraap, peterseliewortel, pastinaak, wortel, vleesrestjes, paddenstoelen.

Tips voor grote eters:

  • Kook meer aardappels per persoon en koop de grootste knolselderij.
  • Ook kun je een extra gekookt ei toevoegen voor meer proteïne.
  • Er (meer) brood bij eten is ook een optie.

Overige tips:

  • Zorg dat je bij de Poolse supermarkt de basis voor de zurek koopt, niet de kant en klare zurek soep! Zurek slaski of Zurek slaski koncentrat heet dit vaak.
  • Als je het vlees weglaat is de soep geschikt voor vegetariërs.
  • Lekker en meer vullend met een stuk brood om er in te dopen!

Zure Roggesoep €2,07

Recipe by Chef Labecaque
Porties

6

Porties
Voorbereiding

5

minutes
Kooktijd

30

minutes
Totale tijd

35

minutes

Ingredienten

  • 1 fles Zurek concentraat

  • 1 blik Champignons

  • 250 ml Kookroom

  • 1 Knolselderij

  • 6 Eieren

  • 500 gram Verse Worst

  • 1 Ui

  • 1 kilo vastkokende Aardappelen

  • 1 bosje Bladselderij

  • 3 Bouillonblokjes

Bereiding

  • Kook de eieren apart.
  • Schil de aardappelen en de knolselderij. Snij de knolselderij in schijven of grote stukken. Snipper de ui. Snij de bladselderij in stukjes.
  • Kook de aardappelen, knolselderij, harde stukjes van de bladselderij en ui gaar in 3 liter water met de bouillonblokjes.
  • Voeg de champignons, zurek concentraat, rest van de bladselderij en stukken worst toe.
  • Als de worst gaar is kun je het vuur uitzetten en de room toevoegen. Voeg nog eventueel extra zout toe. Garneer met gekookt ei en peper.

Kosten Zure Roggesoep:

Prijs van de ingrediënten laatst bijgewerkt: 06-08-2024 (meer uitleg in de FAQ)

Champignons1 blik/290 gram€0,75Plus
Zurek concentraat1 fles €1,40Poolse supermarkt
Kookroom Halfvol250 ml€0,89Jumbo AH Plus Coop Aldi
Ui1 stuk€0,15AH Plus Coop
Knolselderij1 stuk€1,35Jumbo AH Plus Coop
Verse Worst/Braadworst500 gram€3,79AH Aldi
Aardappelen1 Kilo€1,66Plus Coop
Bladselderij1 bosje/40 gram€1,05Jumbo
Bouillonblokjes3 stuks€0,12AH Aldi
Eieren6 stuks€1,26Jumbo Coop
Zout & PeperNaar smaak€0,01Elke supermarkt
Aanbiedingen en groot verpakkingen zijn niet meegenomen in de prijzen.

Delen & Bewaren